Monday, November 17, 2008

Det handlar om mönster och former







Just nu handlar allt om storlekar, mönster och screen tryck! Jag låtsas ju vara designer för Svalornas partner kollektion från TSDS, vilket är galet kul men allt handlar om att testa sig fram.

Men det är en spännande lärlingsprocess att testa, var i Dhaka härom veckan för att leta gummiplast som ska fungera som sulor på tofflorna jag jobbar med. I Old Dhaka finns precis allt, bara man vet vad man letar efter. Jag älskar att gå runt där, massor med smala, mörka gränder med specialiserade affärer med muttrar och skruvar, djurförsöksutrustning, klistermärken, golvplast, bamburör i olika storlekar och då sulor. Jag kunde välja mellan hård eller mjuk sula, hög eller låg klack och om den ska limmas eller sys fast på skon. Det fanns affärer för allt. Jag valde en mjuk sula som vi ska sy fast för att undvika de uber-kemiska döds-lim som behövdes annars.

Sen när jag kommer tillbaka till TSDS kommer nästa problem, vilka storlekar ska vi göra tofflorna i? När vi väl valt det (det blir tre storlekar 36-37, 38-39 och 40-41) så måste jag lära mig hur man gör det som på engelska kallas för ”scaling”. Alltså att skapa skalenliga storlekar efter europeiska mått – inte så lätt som det låter. Jag kände mig som en mellanstadieelev när jag fick sitta med linjal och suddgummi för att millimeter-mäta och klippa ut pappformer som ska vara mönster till de olika storlekarna. Dessutom hade jag världens mest pedagogiska lärare, Mr Shariful en mycket noggrann individ på alla plan. Och varje gång jag slarvat med en millimeter eller två så tvingade han mig att göra om.

Men nu ar de klara – mina första totalt-från-grunden-och-om-igen designade tofflor. Och jag är nöjd. Nästa grej jag har börjat jobba med är ett tryck som ska screen-tryckas på ett tyg av jute till en väska från samma kollektion. Inspirationen är ett foto på en cykel.

All min kärlek!
//Ellen

2 comments:

i. said...

åh kan du inte ta med provexet av tofflorna till dhaka när du kommer nu snart - jag vill se hur det blidde!

ps jag väntar på en update från semesterresan oxå!

Kram!!! ingrid

Sofia. said...

Du är så duktig!

ps Njomza hälsar =)