Saturday, August 9, 2008

Livsmedelspriser

Alla pratar om det här, riset, matoljan och bränslepriserna – allt har stigit skyhögt i pris sedan förra året! Ett kilo ris kostade för ett år sedan 18 till 20 takka. Nu kostar det 40 till 45 takka. Det är nästan 2,5 gånger så mycket som för ett år sedan. Om varje familj här på varje försörjare har 4-5 medlemmar så behöver de mer än ett kilo ris om dagen, helst två eller tre kilo för att inte gå hungriga. En vanlig, låginkomsttagare i Bangladesh tjänar kanske 70 till 120 takka om dagen. Ska man då köpa två kilo ris så försvinner pengarna i ett nafs. Bara för att överleva. Grönsaker, olja och eventuellt kött eller fisk finns det ingen plats för i budgeten. Ännu mindre hyra, elräkning, kläder eller skolavgifter för barnen. Vad göra?

Jens Holm, EU-parlamentariker skrev i juni om västvärldens matspekulation i Östgöta Correspondenten. Läs artikeln här. För att citera från denna: ”FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon varnade nyligen för att de höjda livsmedelspriserna äventyrar millenniemålet om att halvera fattigdomen i världen. Så det är hög tid för snabba åtgärder”.

Här i Bangladesh har man hört att man i väst kör bilar på etanol som tillverkas av bland annat sockerrör, majs och annat ätbart. Är det därför som matpriserna skjutit i höjden, frågar man mig?

För någon vecka sedan var jag ute på en fotoexpedition med Gustav som jobbar i Dhaka för WTO – World Trade Organization. Jag frågade honom om detta och han berättade att någon smart människa i Sydafrika räknat ut att allt en människa behöver för att överleva är en banan och en tesked jordnötssmör om dagen. Han var inte säker på om det innefattade en fysiskt arbetande människa eller en människa som ätit sig mätt dagen innan. Men visst är det skönt att man kan beräkna sådant! (Hör min ironi) Och visst är det skönt att det finns en massa smarta människor i jordbrukssubventionerande länder som tar sig tid att räkna ut detta så att man kan säga det till de människorna här i Bangladesh som köar i timmar i solen för att ta del av det regerings subventionerade riset som säljs för några takka billigare per kilo!!!

//bittert kanske

//ellen

1 comment:

Sofia. said...

Heeej! =)
Du behover ınte oroa dej, vı ar sakra har ı Turkıet. Det var mkt obehaglıgt nar de borjade bomba, men vı tog oss darıfran ganska sa snabbt. Just nu oroar vı oss mest for alla som ar kvar och forsoker att halla kontakt med de sa mkt som mojlıgt - det ar ınte latt. Telefonlınjerna fungerar ınte som de ska!

Ser att det gar framat for dej ı dın praktık...och du skrıver mkt bra. Intressant att lasa och jag tror att vem som helst kan lasa och forsta det du skrıver...

Tack for dın omtanke!
Stooora kramar, Sofıa

...nu ska jag skrıva ınlagg!! =)