Tuesday, October 28, 2008

Om våld mot kvinnor.

På bilden: Lovely, advokat för BNWLA på TSDS

Jag sitter på kontoret och knappar på datorn som vanligt och Madjeda har just serverat te. Så kommer det in en kvinna i svarta kläder. Hon ser ledsen ut och frågar efter den kvinnliga chefen, vi skickar henne vidare.

Efter ett tag blir jag inropad på chefens kontor, ellen kan du fota henne, vi behöver bevis. Bevis mot vad frågar jag och hämtar kameran. Den här kvinnan har fått kokande te kastat över sig av sin man, hon har brännskador på hela ryggen. Varför är liksom ingen fråga som spelar någon roll i det här fallet men jag frågar ändå. Svaret jag får är att kvinnan är gravid i 8 månaden och var lite sjuk. Hennes man driver ett företag med kokosnötter och hade gäster den dagen. Hon hade redan serverat sin mans gäster te två gånger den dagen så när han frågade igen så svarade hon att det kan du göra själv. Då fick han spelet och hällde det kokande teet över henne.

Det finns idioter överallt, så även i Bangladesh. Tyvärr är mäns våld mot kvinnor ett ganska förbisett problem och något som ibland ses som en del av familjelivet här. Det är individer som vill utöva makt över någon och då är fruarna närmast.

På TSDS finns ett projekt som hjälper kvinnor i såna relationer att hitta en lösning. Projektet heter CDVP - Combating Domestic Violence Project och syftet är att runt om i byarna, informera om kvinnors rätt att säga stop, om möjligheten att få hjälp och om problemet i allmänhet.

Projektet samarbetar med BNWLA – Bangladesh National Women Lawyers Assosiation som startades 1979 och består av kvinnliga advokater som gratis tar sig an fall där kvinnor eller barn blivit utsatta för våld och misshandel. På TSDS arbetar Lovely med att hålla så kallade inofficiella ”rättegångar” som kallas Salish, där man samlar alla berörda parter, kvinnan, mannen, hans och hennes föräldrar, andra släktingar och grannar. Alla får säga sitt, sen hittar man en lösning. Att hitta en lösning handlar inte alltid om skilsmässa som man kanske tror. Ibland har kvinnan ingen familj att återvända hem till eller inga andra släktingar som vill ta hand om henne. Då får lösningen innebära att mannen lovar att sluta vara våldsam.

Om inte det fungerar och mannen inte slutar så måste fallet tas upp i domstol. Mannen blir då ofta dömd och får sitta i fängelse. Men det är aldrig bara han som straffas. Kvinnan måste nu försörja sig och barnen själv, samt att om mannen ska överleva tiden i fängelset så måste hon gå med mat till honom också. Alltså blir lösningen med att ta fallet till domstol inte så himla attraktivt, varken för mannen eller kvinnan.

Samma kväll hålls en Salish för kvinnan som fått te kastat över sig. Lösningen blev att mannen ska sluta vara våldsam. Den här gången lovar han verkligen.

1 comment:

Sofia. said...

Oj oj oj... Eländes elände!